sunnuntai 31. tammikuuta 2016

Kissat kategorioihin

Marraskuun muruset haastoi meidät paljastamaan meidän lempparirodut FIFé-kategorioista. Mennään nyt vähän mutu-tuntumalla ja kissaliiton nettisivujen tuella, koska siitä on jo pari vuotta aikaa, kun oon viimeksi kissarotuja tutkinut.

Rotukissoihin tutustumiseni lähti siitä, kun maatiaisia ei tuntunut löytyvän sitten mistään, kun en kokenut olevani "tarpeeksi pätevä" ottamaan ensimmäistä aikuisiän omaa kissaani löytöeläintalosta niiden mahdollisten käyttäytymishäiriöiden tai muiden ongelmien vuoksi, ja navettakissaakaan en olisi villeyden vuoksi mielelläni sisäkissaksi ottanut. Rotukissoja on nähtävästi vuoden ympäri tarjolla, ja kasvattajat ovat suurimmaksi osaksi varmasti päteviä ja asiansa osaavia ihmisiä, mikä sai mun pään kääntymään rotukissan puoleen sen lisäksi, että rotukuvauksista sai edes vähän osviittaa kissan mahdollisesta tulevasta luonteesta. Jokainen kissa on tietysti yksilö ja sitä rataa, mutta kuitenkin :)

Parrasvaloissa Schmimii!
Kategoria 1 (Exotic, Persialainen, Pyhä Birma, Ragdoll, Turkkilainen Van):

Ragdoll oli ensimmäisiä rotuja, joihin halusin tarkemmin tutustua siinä vaiheessa, kun ensimmäinen oma kissa alkoi olla ajankohtainen. Nämä sulosilmät ihastuttaa edelleenkin ja jotain samaa brittiläisiin verrattuna räggäreiden luonteessa kai on.. Veltostuminen sylissä taisi olla niitä kiinnostavimpia juttuja rodussa upeiden silmien lisäksi, myös rauhallisuus ja seurallisuus vetoaa.

M&A: Persialainen! Koska meissäkin on ihan vähän sitä verta jossain kaukaisessa sukupuun haarassa. Onkohan exoticeissä sitte meijän lyhytkarva-verta?! Huh.
 
"Vai sinisilmiä se siellä huokailee....."
Kategoria 2 (American Curl, Maine Coon, LaPerm, Neva Masquerade, Norjalainen metsäkissa, Selkirk rex, Siperian kissa, Turkkilainen angora):

Tämä kategoria on jäänyt kaikkein oudoimmaksi, rodut ei ihan tunnu siltä "omimmalta". Valitaan näistä nyt sitten Norjalainen metsäkissa, koska se kuulostaa terveeltä rodulta, ja onhan nuo viikinkien jälkeläiset nyt aika hurjia! :D

M&A: Maine Coonin kans ois kiva nahistella! Koska ne on ISOJA!
"Nytkö meijän vuoro"
Kategoria 3 (Bengali, Brittiläinen lyhytkarva, Brittiläinen pitkäkarva (alustava hyväksyntä 1.1.2016), Burma, Burmilla, Cymric, Egyptinmau, Eurooppalainen, Kartusiaani, Korat, Kuriilien bobtail, Manx, Ocicat, Singapura, Snowshoe, Sokoke)

Siinä kohtaa, kun olin kuitenkin päätynyt haluamaan lyhytkarvaisen kissan, kolmoskategorian roduista löysin monta kiinnostavaa vaihtoehtoa. Arvatenkin suosikkini on brittiläinen lyhytkarva, suloinen pullea nallekarhu, joka nauttii elämän pienistä iloista turhia hötkyilemättä (miten tästä tulee nyt mieleen Karvinen ja Nalle Puh :D ). Muita mielenkiintoisia rotuja tässä kategoriassa on Eurooppalainen, Snowshoe ja Egyptinmau. Ai niin ja myös Kartusiaania harkitsin jossain vaiheessa...

M&A: No hei brittiläinen!!! Koska me ollaan!Kategoria 4 (Abessinialainen, Balineesi, Cornish rex, Devon rex, Don Sfinx, German rex, Itämainen lyhytkarva, Itämainen pitkäkarva, Japanin bobtail, Peterbald, Sfinx, Siamilainen, Somali, Thai (alustava hyväksyntä 1.1.2015), Venäjänsininen):

Venäjänsininen, oikea aristokatti! Jäntevyys ja notkeus viehättävät, tällainen "oikean" kissan kuuluu olla :)

M&A: Mitä noi svinksit on?? Me voitais antaa niille vähän meijän ylijäämäkarvoista, ni niitä ei palelis, niilläkö ei oo oikeesti yhtään karvaa?!
 
Muut, ei FIFé-hyväksytyt rodut:

Näistä mulla ei oo mitään tietoa! Scottish foldien kautta löysin suorakorvaisen version Scottish straightin ja sitä kautta myös brittiläisen lyhytkarvan, joten annetaan sen vuoksi kiitosta luppakorville.

Omat valintansa haastan kertomaan Naukulan kerhon, Karvahelvetin ja Vihreän mökin valtiaan. Onneksi Mimmi ja Alfred aikovat elää nelikymppisiksi, niin mun ei enää tarvitse tosissaan pohtia näitä rotujuttuja.. :D

10 kommenttia:

 1. Kiitos Mimmi ja Alfred! Jäämme miettimään omia valintojamme. Terv. Yks aristokatti

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Alexin touhuja on mukava seurata :) Tämä haaste oli sopivan leppoisa eikä turhan vakavamielinen :)

   Poista
 2. Ihan samat ajatuskulut ollaan näköjään käyty läpi aikanamme - ja samoista syistä päädytty rotukissaan. Juju räpsyttelee täällä sinisiä silmiään Mimmille ja vannoo, että räggärit on juuri niin ihania kuin mitä katse ja rento keho antavat ymmärtää. =) Nallepuhmainen luonne vetoaa kyllä muhunkin, joten voisin mielelläni kasvattaa meidän katrasta briteilläkin. Nuo pyöryläkasvot ovat niin suloiset - ja luonne hellyttävän vekkuli. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juju <3 Voisin mä hetkeksi uppoutua sun silmiä tuijottamaan... -Mimmi
   Samettiturkkiset pallopäät olivat kyllä itselleni paras valinta, karvanlähdöstä huolimatta ;)

   Poista
 3. Kiitos haasteesta! Tämä on paha. Täytyy oikein keskittyä.

  VastaaPoista
 4. Ragdolleja ragdolleja ihania sinisimmusia <3 Britit on kyllä söpöjä ja ne scottis foldit! Blogimaailma on kyllä kiva, kun pääsee tutustumaan kaikkiin eri rotuihin ja saa ihan eri käsityksen kuin mitä kirjoista lukee :) Ennen en briteistä kovin välittänyt, mutta teitä seuratessa ne on ihan super söpöjä <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, että blogeja lukemalla on saanut tutustua kaikenkarvaisiin ihaniin kissoihin ja rotuihin, joista ei aiemmin ole tiennyt juuri mitään <3 Kiva, jos britit on päässeet uuteen valoon Mimmin ja Alfredin avulla :)

   Poista
 5. Se on kyllä kiva, etä kissaroduista löytyy vaihtoehtoja moneen makuun. En usko, että minulla on yhtään rotua josta en pidä. Kaikki on niin ihania. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olin yllättynyt rotujen paljoudesta silloin pari vuotta sitten, kun niitä rupesin kunnolla tutkimaan.. Varmasti löytyy kissa jokaiseen makuun :)

   Poista

Kurrrnau! - Kiitos kommentista! ^.^